2018. nov 28.

Fordulat a régióban, lassabb növekedés jöhet fizetési kockázatokkal

írta: Cafeteriaguru
Fordulat a régióban, lassabb növekedés jöhet fizetési kockázatokkal

Tízéves rekord után lassulhat a kelet-közép-európai régió gazdasági fejlődése: a 2017-es 4,5 százalékos növekedés után mérsékeltebb tempó várható, részben azért, mert fokozódnak a fizetésképtelenségből adódó kockázatok - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből. A fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon 2017-ben 14,4 százalékkal nőtt-. A Coface-elemzés azonban kiemeli, a magyar piacon bekövetkezett emelkedés elsősorban a hivatalból elrendelt törlésekhez köthető, ezek nélkül csökkent a fizetésképtelenségi eljárások száma. A Coface szerint bár az építőipar látványos növekedést mutat, az ágazat likviditási és fizetésképtelenségi helyzet szempontjából rizikós. 

Fordulat várható kelet-közép-európai régió gazdasági növekedésében a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint, amely 14 ország - Magyarország mellett Bulgáriát, Csehországot, Észtországot, Horvátországot, Lettországot, Lengyelországot, Litvániát, Oroszországot, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát, Szlovéniát és Ukrajnát sorolja a térségbe.

Rekord után lassulás

A régió átlagos gazdasági növekedése 2017-ben 4,5 százalékos volt, ami 2008 óta a legmagasabb érték. A gazdasági növekedés adta kedvező környezet azonban nem volt elég ahhoz, hogy fennmaradjon a fizetésképtelenségi helyzetben látható korábbi javuló trend. A fizetésképtelenségi eljárások száma ugyanis 6,4 százalékkal nőtt a régióban, szemben a 2015-ös és 2016-os évvel, amikor csökkenés következett be. A helyzet a Coface prognózisa szerint a jövőben tovább romlik, a régióban 2018-ban 10,4 százalékkal, 2019-ben pedig több mint 15 százalékkal növekedhet a fizetésképtelenségi eljárások száma. Mindez azt jelenti a Coface szerint, hogy vége a gyorsuló növekedést eredményező gazdasági ciklusnak a térségben és lassulásra van kilátás. Magyarországon egyébként a Coface a tavalyi 4,1 százalékos növekedés után 2018-ban 4 százalékos GDP-emelkedésre számít.

 

Szólj hozzá

gdp növekedés bővülés