2014. okt 25.

Autisták által készített grafikákra épülő termékek a legrangosabb hazai dizájn kiállításon

írta: Cafeteriaguru
Autisták által készített grafikákra épülő termékek a legrangosabb hazai dizájn kiállításon

Idén 35 éves az Iparművészeti Múzeum Magyar Formatervezési Díj elnevezésű kiállítása. A jubileumi tárlaton a Mosoly Otthon Alapítvány által támogatott autista lakóotthonokban elkészült alkotásokon alapuló hernyóselyem sálak is megtekinthetőek.

autistic_art_logo_fekete_1.jpg

A hazai dizájn élet színe-javát bemutató Magyar Formatervezési Díjhoz és Design Management Díjhoz kapcsolódó kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban. A tárlat 2014-ben ünnepli fennállásának 35 évfordulóját, az alkotásokat pedig november 2-ig bárki megtekintheti. A legrangosabb hazai dizájndíjjal, a Magyar Formatervezési Díjjal kitüntetett alkotásokkal, a Design Management Díjjal elismert vállalattal és további hat kiemelt szervezettel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az egyik ilyen szervezet a Mosoly Otthon Alapítvány, amely márkájával, az Autistic Arttal vesz részt a kiállításon.

„Számunkra igazán megtisztelő, hogy bemutathatjuk a hernyóselyem sál kollekcióinkat egy olyan nívós eseményen, mint a Magyar Formatervezési Díj. Az, hogy bekerültünk a 2014-es Design Évkönyvbe számunkra azt jelenti, hogy az autista fiatalok által rajzolt alkotásokon alapuló termékek művészeti értéke megegyezik az egészséges emberek alkotásaival. A Formatervezési Díj kiállításán kívül még a november 13-ai Mosoly Otthon Alapítvány Est különleges divatbemutatóján lesznek megtekinthetőek az autizmussal élő művészek motívumait felhasználó dizájntermékek” - mondta Czunyi Zsuzsa, a Mosoly Otthon Alapítvány ügyvezetője.

Az Autistic Art márka egyedülálló módon egyesíti a művészetet, a dizájnt és a jótékonyságot. A Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programja keretében lakóotthonokban élő autista gyerekeknek és fiatal felnőtteknek biztosít rendszeres rajzfoglalkozásokat. Az Autistic Art dizájnmárka az autizmussal élő alkotók művészeti foglalkozásokon készült rajzaira épül. A foglalkozások ma már hat lakóotthonban elérhetőek az országban, a művészeti program vezetője pedig Tarr Hajnalka képzőművész.

A Mosoly Otthon Alapítvány művészeti program 2010 óta működik, és azóta számos tehetséges autizmussal élő alkotót fedezett fel, vállalta fel tehetséggondozásukat, s mutatja be munkáikat kiállításokon és aukciókon.

A Mosoly Otthon Alapítvány az Autistic Art termékek eladásából befolyó összegből 11 magyarországi autista lakóotthont támogat. A foglalkozásokon elkészült művekből a legizgalmasabbakat elárverezik, az ebből származó összegeket pedig szintén a civil fenntartású lakóotthonok működési és fenntartási költségeinek kiegészítésére fordítják.

Az Autistic Art termékcsaládban elsőként a hernyóselyem sálak születtek meg. A selyemsálak eddig 10 különböző formavilágot bemutató kollekciója idén ősszel további hat motívummal bővült. Lakatos Renáta, Bihari László, Réti Kristóf és Varga Máté autizmussal élők műveit a 2011-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett textiltervező, Révész Eszter álmodta selyemre.

Szólj hozzá

mosoly otthon alapítvány autistic art