2014. okt 13.

Pörögnek a lízingcégek

írta: Cafeteriaguru
Pörögnek a lízingcégek

Jelentős bővülést ért el az európai lízingpiac az első félévben. Az új szerződések értéke 18 milliárd euróra, 9 százalékkal nőtt, a szervezethez tartozó lízingcégek adózás előtti eredménye 15,1 százalékkal 648 millió euróra emelkedett – derül ki az európai lízingtársaságokat tömörítő Leaseurope adataiból. A bővülés ráfért az európai piacra, mivel 2010 és 2013 között a teljes portfólió 6,5 százalékkal csökkent. A magyar lízingpiacon ezzel párhuzamosan 40 százalékkal zsugorodott a teljes portfólió, de a Magyar Lízingszövetség optimista és bővülésre számít: a szervezet előrejelzése szerint a magyar piac az európaihoz hasonlóan növekedési pályára áll, az eszközfinanszírozások tekintetében részben a jegybanki növekedési hitelprogramnak köszönhetően.

 Bár Európában, azon belül is az eurózónában az elmúlt években megjelent adatok alapján még nem indult meg a tartós gazdasági növekedés, ennek ellenére vannak szegmensek, amelyek jól teljesítenek. Az európai lízingtársaságokat tömörítő Leaseurope idei első félévről szóló adatai például jelentős aktivitásról tanúskodnak.

A Leaseurope-hoz tartózó szövetségek vállalatai összesen 18 milliárd eurós (közel 5,6 ezer milliárd forint) értékben kötöttek új szerződést 2014 első hat hónapjában, ami 8,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az érintett lízingtársaságok adózás előtti profitja még nagyobb mértékben, 15,1 százalékkal 648 millió euróra (201 milliárd forint) emelkedett. A növekedés ráfért az európai lízingpiacra, az elmúlt években az éves adatokat nézve ugyanis csökkent az aktivitás. 2010-ben a Leaseurope-hoz tartozó vállalatok teljes portfóliója 231 milliárd euróra rúgott, míg 2013-ban 216 milliárd eurót tett ki, vagyis 6,5 százalékos volt a visszaesés.

Magyarországon is az európaihoz hasonlóan alakult a piac 2010 és 2013 között, de a zsugorodás nagyobb mértékű volt. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a szövetség tagvállalatai 2010 végén még 2137 milliárd forintos portfólióval rendelkeztek, ez az érték 2013 végére 1480 milliárd forintra csökkent. Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a jövőt illetően már optimistább és a Leaseurope-adatokat kommentálva azt mondta: az európai piac valamivel előrébb jár, de a magyar lízingpiacon is bővülésre számítanak a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, hiszen az élénkülés első jelei már láthatóak. „Többek között erre utal, hogy az idei első félévben a szerződések száma 10 százalékkal 35 ezerre nőtt, a kihelyezett összeg pedig 3 százalékkal 178 milliárd forintra nőtt” – fogalmazott a Lévai Gábor. 

A Magyar Lízingszövetség szerint a gazdaság bővülése a lízingpiacra is hatással lesz. A már látható járműpiaci növekedés mellett a kkv-s eszközbeszerzéseknél is növekedés várható, ehhez hozzájárulhatnak az állami lépések, ezen belül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, valamint az Eximbank programja is. Lévai kiemelte, hogy a jegybanki hitelprogram keretein belül finanszírozott beruházások 20 százalékát lízingkonstrukcióval oldották meg a vállalkozások, ami azért is jelentős eredmény, mert eddig a Magyar Lízingszövetség 8 vállalata vett részt a programban. 

Lévai Gábor kiemelte, hogy a jövőbeni növekedéshez szükség van a devizahitelesek kérdésének rendezésére, de ezt követően a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai nyújtott lízingkonstrukciók hozzájárulhatnak a gazdaság, ezen belül is a kkv-szektor bővüléséhez.

A Leaseurope-ról

A nemzeti lízingszövetségeket tömörítő Európai Szövetség 1972-ben alakult. 2006 áprilisa óta a Leaseurope mintegy esernyőszerv képviseli az európai lízing- és autóbérlési iparágat, 34 ország 44 nemzeti szövetségét magában foglalva. 

Szólj hozzá

Lízingszövetség Lízing Lévai Gábor Leaseurope