2014. sze 02.

Felrobbant a traktorpiac

írta: Cafeteriaguru
Felrobbant a traktorpiac

A legfrissebb statisztikák szerint az autópiac kezd lábra állni, de a tágabban vett járműpiac másik szegmense, a traktorpiac járt a legjobban, hatalmas bővülést mutatott az idén – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. Míg 2013-ban az év első hét hónapjában 1874 darab traktor talált gazdára, addig az idei évben már 3201 darab kelt el. A traktorvásárlási boomban a jegybank növekedési hitelprogramja mellett az is szerepet játszik, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzete erősödött, és bátrabban vágnak bele ilyen – részben lízingkonstrukcióval finanszírozott – beruházásokba. 

Traktor-Lamborghini-.jpg

(Forrás: bolha.com)

 


A gazdaság számos területén számottevő fejlődés ment végbe az idén, így a járműpiacon is jelentős bővülést történt. A járműeladásokról szóló hírekben legtöbbször emlegetett személyautókból idén január eleje és július vége között közel 40 ezer új személyautó talált gazdára, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent éves szinten.

A kis- és nagyhaszonjárművek, buszok részpiacán is bővülés volt, ezekben a szegmensekben 5,9-51,5 százalékos növekedés volt tapasztalható. A hét hónapos eredmények alapján azonban a járműpiac egy kevésbé ismert piaca vitte a pálmát, a traktorpiac ugyanis hatalmas fejlődést mutatott – derül ki a Magyar Lízingszövetség friss, a Datahouse adatai alapján készült elemzéséből.  

Hét hónap alatt ugyanis 3201 új traktor talált gazdára, ami 71 százalékos növekedésnek felel meg a múlt év azonos időszakában elért 1874 darabos eladáshoz képest. Az úgynevezett lassú traktorok eladása 37 százalékkal nőtt, így január és július között 1446 darab kelt el, a sima traktorokból pedig 1755 darabot adtak el a kereskedők, szemben az előző év azonos időszakában eladott 818 darabbal, azaz ebben a szegmensben megduplázódott a traktorpiac.
 
A traktorpiac jelentős növekedésében fontos szerepet játszottak a lízingtársaságok – közölte Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: „A traktorokat magukba foglaló mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott érték az első félévben 24 milliárd forintra rúgott, ami 20 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez képest. A mezőgép-finanszírozáson belül pedig főszerepe van a traktorbeszerzéseknek, ezek a finanszírozott érték 54-55 százalékát adják, ami az első félévben több mint 13 milliárd forintot jelent.
 
Átalakulás után: 10 millió lóerő
 
A magyar traktorpiac egyébként jelentős átalakuláson ment végbe az elmúlt években. A KSH 2005 után 2013-ban mérte fel az agrárgépállományt, az adatokból pedig kiderül, hogy a legtöbb géptípus száma ugyan csökkent a 2005-höz képest, de az átlagos és teljes kapacitásuk jóval magasabb lett. A traktorok száma a kérdéses időszakban 6 százalékkal 120 ezer darabra csökkent, miközben a teljesítményük, szaknyelven szólva az összesített vonóerejük számottevően, 12 százalékkal 7,4 millió kilowattra, több mint 10 millió lóerőre nőtt.
 
Lévai elmondta, hogy a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai a vállalkozások, ezen belül az agráriumban érdekelt kis- és középvállalkozások számára, kedvező finanszírozási konstrukciókat nyújtanak, amelyek segítségével a szövetség reményei szerint a termeléshez elengedhetetlenül szükséges eszközök, köztük a traktorok állománya tovább fejlődhet, ezzel is javítva az érintett vállalkozások teljesítményét.

Szólj hozzá

Traktor Járműpiac Lízingszövetség Lízing